Open Producenten Dag: de keuze van njam!

Lokale voeding is een win-win. Voor jezelf en voor de maatschappij. Want lokaal gekweekte producten zijn niet alleen gezonder, ze dragen ook bij aan de lokale economie en hebben vaak een positieve invloed op de klimaatverandering. Bovendien zijn onze eigen, lokale producten ook gewoon veel lekkerder! Tijdens de eerste editie van de ‘Open Producenten Dag’ op zaterdag 23 en zondag 24 oktober 2021 kan je de allerlekkerste producten van bij ons op een bijzondere manier beter leren kennen.

Geplaatst op 21 oktober 2021

Als partner van de Open Producenten Dag geeft njam! graag alvast enkele leuke adressen die je kan bezoeken:

  • Bezoek aan wijndomein Thilesna (Dilsen-Stokkem). Belgische wijnen zijn hot! Dat kan je zelf ervaren tijdens dit unieke bezoek. Wijndomein Thilesna is gelegen in het historische dorpscentrum van Dilsen en omvat 1,5 ha wijnstokken. Deze regio is een van de droogste en zonnigste regio’s van ons land, en dat brengt wijnen voort met minerale, frisse aroma’s. Je kan er tijdens je bezoek de wijnen proeven die gemaakt worden van de druivenrassen Pinot Auxerrois, Pinot Gris, Riesling en Pinot Noir.
  • Maak je eigen paté (Oostende). Bij Deschildre Streekproducten kan je op 23 oktober terecht voor een workshop paté maken. Deze producent van charcuterie heeft maar liefst 5 erkenningen door de VLAM (bloeling, boerenham, hoofdvlees, filet d'anvers van het rode ras, zwienemutsen) en 30 door 100% West-Vlaams. Het is de eerste en enige producent die zeewier als zoutvervanger gebruikt in de bereiding van charcuterie. En geef toe, wie wilt er nu niet weten hoe paté eigenlijk gemaakt wordt?
  • Beleef Breydel: van Stal tot Bord (Gavere). Breydel, dat is 100 % duurzaam varkensvlees: van stal tot bord. Het bedrijft maakt ambachtelijke, duurzaam bereide delicatessen van hun heerlijke en lokaal gekweekte varkens. De ham is hun bekendste product, maar tijdens deze rondleiding op 23 of 24 oktober zal je nog veel meer heerlijke producten kunnen ontdekken.
  • Bloeitijd @ Belgische saffraan (Herentals): wist je dat er in België ook saffraan geproduceerd wordt? Dit rode goud wordt sinds 2012 gekweekt door Linda en Marc in de Kempen. Het duo won ondertussen al verschillende prijzen met hun saffraan en hun producten reisden al mee met topchef Seppe Nobels naar Bejing en Moskou. Momenteel bloeien de bloemen volop en je kan de saffraanvelden tijdens Open Producenten Dag dan ook bezoeken tijdens de mooiste tijd van het jaar. Er worden ook heerlijke saffraan hapjes voorzien.
  • Brouwerijbezoek aan brouwerij Oud Beersel (Beersel). Op zaterdag 23 oktober kan je in de bekende brouwerij Oud Beersel terecht voor een unieke rondleiding.  Deze brouwerij bestaat reeds sinds 1882 en is één van de laatste authentieke lambiekbrouwerijen in België. Er wordt volgens aloude traditie lambiek gebrouwen en die is ondertussen bekend tot ver over de landgrenzen heen. Je zal er (natuurlijk) ook alle heerlijke bieren kunnen proeven!

Veel culinair genot vanwege njam!

Hieronder kan u de zone op de afbeelding aanduiden die later effectief getoond zal worden.