Op culinaire reis door Vlaanderen & Brussel met Willem Hiele

Eind dit jaar varen chef annex zeebonk Willem Hiele en gastvrouw Shannah Zeebroek een laatste keer uit. Restaurant ‘Willem Hiele’ is doorheen de jaren organisch gegroeid van huiskamerrestaurant tot een volwaardig universum voor eigenzinnige terroirgastronomie. En eigenzinnig is geen hyperbool: zo maakt Willem tarbot klaar in jutten koffiezakken en gaart hij zijn lam met gloeiende kolen in het zand. Bereidingen die aantonen dat Willem een uniek verhaal binnen de Belgische gastronomie aan het schrijven is.

Ontdek welke culinaire stops Willem maakt als hij door Vlaanderen en Brussel vaart!

Geplaatst op 03 september 2021
Leestijd 5
  • Topslager met onberispelijke reputatie: Hendrik Dierendonck

‘Slager Hendrik Dierendonck is behalve fantastisch gepassioneerd ook een fijne man. Bij hem en zijn vrouw Evelien lucht ik regelmatig mijn hart. Hoewel ik in mijn restaurant de nadruk leg op visbereidingen, werk ik sinds dag één met de producten van Dierendonck voor mijn vleesgerechten. Dat ook zijn restaurant, Carcasse, op een boogscheut van ons verwijderd ligt, zorgt ervoor dat we er regelmatig aanschuiven rond lunchtijd.’ 

  • Uitwaaien aan de Oostendse Vistrap 

‘Als geboren en getogen Oostendenaar kom ik hier één keer per maand uitwaaien. Dan ga ik iets eten in een visbrasserie, drink ik een pintje in de Langestraat en een bezoek aan de Vistrap kan dan evenmin ontbreken. In deze openluchtmarkt is er een dagelijkse aanvoer van vis. Ideaal om wat bootverse garnalen of een catch of the day mee te nemen voor thuis. Ik mag er niet te veel aan denken of het kriebelt alweer om in de wagen te springen.’

  • Art nouveaubrasserie Les Brigittines

‘Het charmante restaurant van Dirk Myny is onweerstaanbaar. Uit zijn plezierkeuken komen bekende gerechten met royale smaken zoals varkenspoot met kappertjes. Verder laat de chef zijn kabeljauw twee dagen marineren en bestaat zijn vol-au-vent uit kalfszwezeriken, poularde, balletjes van gevogelte, hanenkam en champignons. Je moet hier zeker ook eens van de fameuze ‘zennepot’ proeven. Welke keuze je ook maakt: op Les Brigittines word je instant verliefd.’ 

  • Een kraakverse ‘pistolet original’

‘Nog een plekje in het Brusselse dat mijn hart heeft gestolen is de deli van Pistolet Original. De kleine opgepofte broodjes met een zachte vulling en een goudbruine korst zijn een typische Belgische traditie. Op deze pistolets belanden combinaties als witte kaas met radijs en ajuin, gehaktbrood met andijvie of gebraden kip met curry en appel. Eigenares Valérie Lepla heeft me destijds gevraagd om een eigen pistolet te bedenken. Het werd er eentje met boulliesalade, groene boontjes, rode ui en vinaigrette salé. Bij mijn pistolet wordt er een kommetje bouillon geserveerd om hem even in te dippen. Pistolet Original is een ideaal lunchadres om de typische Brusselse sfeer op te snuiven.’

  • Fine dining met groenten: Souvenir 

‘Na een expo in het SMAK-museum van Gent wandel ik graag richting een fijn restaurant. Souvenir is zo’n plek. Het wordt gerund door Vilhjalmur (Vili) Sigurdarson, een chef met Ijslandse roots, en gastvrouw Joke. Mijn respect voor hun duurzame groentekeuken is groot. We delen een liefde voor terroir, ambacht en avontuur.’

  • Belgitude op het bord: Cuchara 

‘Jan Tournier is een waanzinnig talent met een geheel eigen stijl. Alleen jammer dat zijn restaurant aan de andere kant van het land ligt (lacht). In Cuchara slaagt Jan erin om eten, design en muziek in een sfeervol geheel samen te brengen. Zijn keuken flirt met Japanse accenten en is behalve vol van smaak ook zeer puur. Dat is voor mij de kern van een goed restaurant.’

  • Creativiteit aan de oostkust: Cuines 33 

‘Mocht ik Michelin zijn, kreeg chef Edwin Menue van mij meteen een tweede ster uitgereikt. Hij is een doorbijter die graag de koe bij de hoorns vat. Bovendien laat hij zich in zijn presentaties graag van zijn meest artistieke kant zien. In Cuines 33 ben ik elke keer weer onder de indruk van zijn originele smaakcombinaties.’

Je eigen culinaire reis door Vlaanderen maken? Start via onze zoektool en vind tal van initiatieven! 

Hieronder kan u de zone op de afbeelding aanduiden die later effectief getoond zal worden.