10x approved by Peter Goossens

Na meer dan 30 jaar in het vak is Peter Goossens niet alleen 1 van de 2 driesterrenchefs van België, hij is ook de peetvader van een nieuwe generatie topprofessionals. Zijn restaurant Hof Van Cleve wordt internationaal gezien als de absolute top en zijn persoonlijke signatuur staat garant voor culinair vakmanschap met wereldse invloeden. 

Als Peter zijn 10 favoriete adresjes deelt, luistert heel foodminnend Vlaanderen. 

Geplaatst op 31 augustus 2021
  • Local hero: Het Aspergehuis 

‘Voor mijn asperges doe ik een beroep op Ilse Vancraeynest van het Aspergehuis in Moorsele. Ilse weet als geen ander welke productkwaliteit ik nastreef en heeft absolute topasperges in huis. Onze gepassioneerde landbouwers verdienen meer erkenning: nergens ter wereld slagen telers erin om op zo’n kleine oppervlakte zo’n enorme diversiteit aan producten aan te bieden als hier.’

  • Artisanaal snoepgoed: Cuberdons Léopold 

‘Cuberdons zijn een nationale specialiteit en worden ‘neuzekes’ genoemd. De paarse kegelvormige snoepjes met lopend hart werden voor het eerst op de markt gebracht op het einde van de 19de eeuw. Er heerst een strijd tussen Gent en Luik over wie de eerste was die het snoepje produceerde. Wie zal het zeggen? Typisch Belgisch dus. Vooral de cuberdons van Confiserie Léopold vind ik lekker omdat ze niet té zoet smaken.’

  • Gastronomisch bier: Brouwerij Van Steenberge

‘In mijn vrije tijd ben ik een bierliefhebber; een lichtzurig geuzebier pleziert me altijd. Op een terrasje grijp ik graag naar een fris of zomers bier. Mag het wat gastronomischer dan ontkurk ik het Gentse Fourchette-bier van Brouwerij Van Steenberge. Dit bier is het huisbier van het gelijknamige foodfestival dat jaarlijks in Gent plaatsvindt.’

  • Mosselen met friet: Hof Van Oranje

‘Het heeft me altijd al gefascineerd hoe per land lokale tradities ontstaan. Terwijl Franse mosselen (bouchots) eerder kleiner uitvallen en met een stukje brood verorberd worden, zijn wij als Belgen trots op de exemplaren uit Zeeland waarbij we frietjes serveren. Ik ga liefst naar Hof van Oranje voor mijn portie mosselen natuur. Meer dan wat selder en ajuin hoeft daar niet aan te pas komen.’

  • Huis van vertrouwens: Siphon

‘Ik kom hier al sinds 8-jarige leeftijd over de vloer en voel me nog steeds even thuis in Siphon. De tafels zijn hier schitterend ingedekt met roodwit geruite lakens en ook de kelners dragen kraakwitte jasjes waarop schouderpaillettes blinken. In het seizoen is het wild (fazant à la brabançonne of haas) er schitterend en ook paling is een signatuurgerecht. Om het feest helemaal af te maken vind je op de wijnkaart heel wat vintage referenties en is er ook nog het Siphon huisbier.’

  • Klassiek visinstituut: La Belle Maraîchère 

‘Onze kustregio heeft oneindig veel troeven: nergens eet je betere garnaalkroketten of sole meunière dan in onze badsteden. Heb ik trek in een klassieke maar eenvoudige bereiding van kabeljauw of rog, dan ga ik naar Brussel. La Belle Maraîchère buigt op een geschiedenis van maar liefst 45 jaar, maar voor mij is het nog steeds een zeer hedendaags adres.’

  • Jonge talenten: Sõma 

‘De keuken die Adriana Zafiris en Frederic Chastro serveren is erg prikkelend. Eigenlijk is de keuken van Sõma een symbiose van hun roots waarbij Belgische en Griekse invloeden worden gecombineerd met Franse en Colombiaanse inspiraties. De kaart is verrassend eenvoudig met een aantal voor-, hoofd- en nagerechten die afwisselend door Adriana en Frederic bereid en geserveerd worden.’

  • Op en top Belgische chocolade: Van Dender 

‘Eigenlijk is er een overaanbod van topchocolatiers in België, een luxeprobleem dus. Ik houd de creaties van onze voormalige patissiers goed in de gaten, maar ook het chocoladeatelier van hofleverancier Herman Van Dender kan me bekoren. Met creaties als Venezuela, een praline op basis van Trinitariobonen met een mengsel van noten, citrus, bessen en karamel, rijgt Van Dender prestigieuze titels aan elkaar.’ 

  • Bruin café: ’t Stokerijtje 

‘Ons land heeft een uitgebreide cafécultuur. Terwijl je pintje wordt getapt, bestel je een specialiteit als preskop met mosterd en verbroeder je met de locals. Zo eenvoudig kan het leven soms zijn. ’t Stokerijtje in Wortegem is een plek waar ik graag kom, zowel tijdens winterse weekends als in het zomerseizoen, op het terras.’

  • Vers brood bij bakkerij Bracke 

‘Wat is er beter dan op zondagochtend vers brood en gebak af te halen bij je favoriete bakker? De speciaalbroden van Thomas Bracke zijn allemaal de moeite waard en ook zijn éclairs horen gewoon bij een ontspannen zondag.’

Eén van Peters favorieten bezoeken tijdens Flanders Food Festival? Haast je naar onze zoektool en leg jouw culinaire ervaring vast!



Hieronder kan u de zone op de afbeelding aanduiden die later effectief getoond zal worden.